RSS Feed

Kruszek z orzechami

Składniki

Składniki na ciasto:

25 dag mąki pszennej20 dag masła lub margaryny60 g cukru pudru2 żółtka20 dag zmielonych orzechów włoskich

Wszystkie składniki zagnieść, schłodzić w lodówce przynajmniej przez 1 godzinę.

Ponadto:

40 dag orzechów (pekanów, laskowych, włoskich – może być mieszanka)10 dag golden syrupu (lub płynnego miodu)2 łyżki syropu klonowego

Przygotowanie

Ciasto można podzielić na 2 części (wtedy wyjdą 2 mniejsze placki o średnicy około 24 cm każdy- ja tak zrobiłam), lub zrobić jeden duży placek. Rozwałkować, posypując mąką, lub wylepić nim blachę. Ciasto posmarować syropem klonowym, na górę nasypać orzechy, polać golden syrupem (lub miodem). Można zagiąć brzegi, by miód nie wyciekł.

Piec około 25 – 30 minut w temperaturze 200ºC. Wystudzić i po

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: