RSS Feed

Pikantnte paluszki

Składniki

15 dag mąki
15 dag margaryny lub masła
15 dag żółtego ostrego sera
kminek
sproszkowana papryka (lub gałka muszkatołowa)
pieprz
sól

Przygotowanie

Masło lub margaryną posiekać z przesianą mąką, dodać ser utarty na tarce o drobnych oczkach, przyprawy i zagnieść ciasto. Rozwałkować placek grubości 5-10 mm. Pokroić na paski szerokości 4-5 mm, dowolnej długości. Ułożyć na wysmarowanej tłuszczem blasze. Piec 15-20 min w temperaturze 180-200°C (należy zaglądać do piekarnika, aby nie nie dopuścić do przypalenia paluszków). Podawać do rosołu, barszczu, piwa itp.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: