RSS Feed

Sernik kasiuli zawsze udany – tradycyjny

Składniki

Ciasto:
8 jaj
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 szkl cukru
1 kostka dobrego masła
4 łyżki mąki ziemniaczanej
1 ½ kg twarogu
2 cukry waniliowe
1 olejek migdałowy

Polewa:
1 tabliczka gorzkiej czekolady
bakalie do posypania (np. płatki migdałów czy skórka pomarańczowa, co kto lubi)

Przygotowanie

Ciasto:
Miękkie masło utrzeć z żółtkami, cukrem i cukrem waniliowym. Powoli dodawać przekręcony ser (najlepiej 2 razy przekręcony), makę, proszek i olejek migdałowy.
Bardzo powoli mieszając – dodawać ubitą na sztywno pianę z białek. Przelać do prostokątnej formy wyłożonej papierem do pieczenia, lub wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą. Piec ok. 1 h (180 stopni)

Polewa:
Polać roztopioną czekoladą i posypać np. migdałami
Pyszny tradycyjny, “bardzo serowy” serniczek.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: