RSS Feed

Brzoskwiniowe lub nektarynkowe konfitury tradycyjn

Składniki

2 kg brzoskwin lub nektarynek
2 kg cukru
1 szklanka wody

Przygotowanie

Brzoskiwnie lub nektarynki sparzyc, zdjac skorke, przekroic, wyjac pestki.
Z polowy cukru i wody ugotowac syrop, zalac owoce, zagotowac,odszumowac, odstawic na godzine.
Zlac syrop, dodac polowe pozostalego cukru, zagotowac, znowu zalac owoce i gotowac kilka minut, zdejmujac piane. Schlodzic.
Czynnosc powtorzyc trzy razy, dodajac reszte cukru.
Gorace konfitury przelozyc do sloikow.

Przepis pochodzi z broszury “Domowe przetwory”.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: