RSS Feed

Orzechowiec z masą jabłkową

Składniki

7 jajek
2 szkl. mąki tortowej
1 1/2 szkl. cukru
1 1/2 szkl. zmielonych orzechów włoskich
1/2 szkl. grubo posiekanych orzechów włoskich
3/4 szkl. oleju
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
1 łyżka cynamonu
1 opakowanie przyprawy do piernika
1 łyżka kakao
garść rodzynek

2 opakowania gotowej polewy: ciemna i jasna

Masa jabłkowa:

1 kg jabłek
1 cukier waniliowy
2 łyżki grysiku
cukier do smaku
1 galaretka agrestowa

Przygotowanie

Wykonanie:

Jajka włożyć do miski, ubić mikserem, dodać cukier, potem olej. Zmniejszyć obroty miksera, dodać zmielone orzechy i delikatnie wymieszać.
Do drugiej miski wsypać mąkę, cynamon, przyprawę do piernika, proszek do pieczenia, sodę i kakao, wymieszać.
Do zmiksowanych jajek dosypywać mąkę z przyprawami. Dobrze wymieszać, dodać rodzynki.
Blachę posmarować tłuszczem i posypać bułką tartą, wlać ciasto.Na wierzch wysypać równą warstwą pokrojone orzechy.
Piec w temp. 180C ok.45 minut.

Masa jabłkowa:

Obrane jabłka i pokrojone w plasterki włożyć do garnka, podlać odrobiną wody, dodać cukier i cukier waniliowy. Gdy jabłka się usmażą wsypać po trochu grysiku, wymieszać i przesmażyć, aż grysik się rozpadnie. Na końcu dodać galaretkę w proszku i dobrze wymieszać, już nie smażyć.

Placek przekroić na połowę, posmarować gorącą masą jabłkową i przykryć drugą częścią placka.

Polewy rozpuścić, ciemną posmarować placek a jasną zrobić ładną mozaikę.

Smacznego!!!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: