RSS Feed

Kremowy sernik z rosą

Składniki

Ciasto

1,5 szklanki mąki krupczatki
0,5 szklanki cukru
0,5 kostki margaryny
2 żółtka
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1,5 łyżki kakao

Masa serowa

1 kg twarogu (wiaderko)
1 szklanka mleka
1 szklanka cukru
0,5 szklanki oleju
4 żółłtka
2 jaja
2 budynie śmietankowe

Rosa

6 białek
Niepełna szklanka cukru

Przygotowanie

Ciasto

Składniki ciasta wrzucić do miski i zagniatać do momentu, aż wszystkie składniki dobrze się połączą a ciasto będzie jednolite i będzie “odchodziło” od ręki i ścianek naczynia

Masa serowa

Żółtka, jajka i cukier ubić mikserem na puszystą masę, dodać budyń (w proszku) i olej a następnie na przemian ser i mleko, cały czas ubijając.

Formę wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Wylepić ciastem, na wierzch wyłożyć ser. Piec 45 minut w 175 stopniach.

6 białek ubić z cukrem, wylać na upieczone ciasto i dopiec jeszcze przez 15 minut.

UWAGI:
1. Nie przejmować się, że ciasto może się rwać przy wylepianiu formy. W czasie pieczenia wszystko ładnie się połączy
2. Nie przejmować się również, że masa serowa jest w stanie płynnym. Po upieczeniu ser będzie lekki i kremowy.
3. Masy serowej jest dość dużo (mnie wyszły dwie tortownice ø23). Na jeden sernik wystarczy masy z połowy porcji

Zamiast “rosy” na wierzch można dać polewę czekoladową

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: