RSS Feed

Tort orzechowo czekoladowy

Składniki

biszkopt wg własnego przepisu

Ciasto orzechowe:
25 dag orzechów włoskich
25 dag cukru pudru
8 jaj
1 cutryna
3 łyżki tartej bułki

Krem czekoladowy:
2 k. masła
4 żółtka
2 czekolady gorzkie
cukier puder do smaku
kieliszek wódki

Przygotowanie

Upiec biszkopt i przekroić go na 2 krążki.

Ciasto orzechowe:
Żółtka utrzeć z cukrem, dodać sko z cytryny, ubitą pianę z białek, drobno posiekane orzechy i bułkę tartą, delikatnie wymieszać, nałożyć do tej samej formy w której upiekliśmy biszkopt i piec ok. 40 min. Wyjąć z formy, wystudzić (można przekroić na 2 krążki, ale jest to dość trudne i wymaga doświadczenia, bo ciasto jest jakby bezowe).
Ja piekę na termoobiegu w 150 st, tak samo jak biszkopt.

Krem czekoladowy:
Żółtka utrzeć z cukrem. Do utartego masła stopniowo dodawać utarte żółtka, potem dodać roztopioną i przestudzoną czekoladę i nadal ucierać, na koniec małymi porcjami dodawać wódkę nadal ucierając.

Przełożenie:
Biszkopt posmarować częścią kremu, na to nałożyć ciasto orzechowe (lub jego połowę) i znów krem, na to biszkopt. Całość można posmarować kremem i udekorować dowolnie.
Ja na górę nie daję kremu tylko na boki, a górę cienko samruję podgrzanymi powidłami i jak powidła obeschną to wtedy na nie wylewam roztopioną polewę czekoladową, bardzo ładnie na powidłach da się rozsmarować polewę.

Przepis na ciasto orzechowe mam od kilkunastu lat od koleżanki z pracy.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: