RSS Feed

szpanakopita

Składniki

CIASTO:

-1,5kg mąki
– woda
– 2 dkg drożdży
-0,5 szkl oleju

FARSZ:

-1,5 kg szpinaku
– 2 sery feta 45%
– szczypiorek
– koper
– 5 cebul
– 4-5 jaj
– czosnek
– sól, pieprz, vegeta

Przygotowanie

CIASTO: Ze składników zrobić ciasto, podzielić na 2 części. Ciasto ma być tłuste i miękkie.

FARSZ: Szpinak ugotować (może być mrożony) dobrze odcedzić z wody. Dodać przyprawy, podsmażoną cebulę (kostka) posiekany koper, szczypior, jaja i fetę.

Na dno blachy ułożyć 1 placek, farsz, 2 placek. Górny placek ponacinać nożem w kwadraty, posmarować wodą i olejem. Piec w 175 C na rumiano. Smacznego

ORYGINALNY PRZEPIS Z GRECJI – POLECAM

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: