RSS Feed

Pizza na cienkim spodzie – bez drożdży

Składniki

• 3 szkalnki mąki
• 1 szklanka mleka (bądź wody)
• 2 łyżeczki proszku do pieczenia
• 0,5 szklanki oliwy
• sos pomidorowy, puszka groszku i kukurydzy
• czerwona papryka, pieczarki, żółty ser
• szynka bądź inne mięso
• sól, pieprz, czosnek, ulubione zioła

Przygotowanie

Przepis na ciasto to nie mój patent , ale się sprawdza.
Mąkę mieszamy z proszkiem, dolewamy oliwę, mleko (ew. wodę). Wyrabiamy ciasto – nie może być za twarde, ale też musi odchodzić od ręki. Rozwkałkowane układamy na natłuszczonej wcześniej balsze.
Ciasto smarujemy sosem pomidorowym, posypujemy bazylią, dodajemy szynkę (ew. mięso), osączoną kukurydzę i groszek, podduszone wczesniej pieczarki wraz z papryką (z tymiankiem i czosnkiem).
Posypujemy obficie startym żółtym serem i wkładamy do piekarnika (200C) na 15-20 minut. Smacznego!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: