RSS Feed

Ryba w cieście i zalewie pomidorowej – mojej mamy

Składniki

• ok. 1 kg płatów rybnych (panga lub mintaj)
• sok z 1 cytryny
• sól, pieprz
• przyprawa do ryb

CIASTO:
• 4 jajka
• 1½ szkl. mąki
• mleko
• delikat do mięs (firmy "Knorr")

ZALEWA:
• 6-7 cebul
• 200ml ketchupu pikantnego
• 1 mała puszka koncentratu pomidorowego
• 2-3 łyzki octu
• ok.½ – ¾ szkl. wody
• przyprawy- liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz, cukier

Przygotowanie

Płaty rybne pokroić, przyprawić, skropić sokiem z cytryny, odstawić w chłodne miejsce na conajmniej 12 godz.

CIASTO:
Jajka z mąką rozbełtać widelcem lub mikserem na gładką masę. Dodawać stopniowo tyle mleka, by ciasto uzyskało porządaną konsystencję (ciasto ma być gęste, elastyczne, konsystencją przypominające ciasto na omlet, a nawet gęściejsze). Przyprawić delikatem (ew. solą, pieprzem i papryką slodką).

Pokrojone płaty rybne maczać w cieście i smażyc na głębokim oleju (np. w frytkownicy) na złoty kolor. Usmażone wyłożyć do naczynia.

ZALEWA:
Cebule obrać, pokroić w półtalarki. Zeszklić na rozgrzanym oleju. Podlać wodą. Dusić pod przykryciem ok.10min. Doprawić solą, pieprzem, zielem angielskim i liściem laurowym. Dodać ketchup z koncentratem pomidorowym. Wlać ocet, posłodzic do smaku. Dusić wszystko (nie przykrywając!), aż zalewa zgęstnieje.

Usmażoną rybę w cieście zalać goracą zalewą pomidorową.

Smacznego !!!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: