RSS Feed

Ciasto makowe z kremem waniliowym

Składniki

150 g masła, w temperaturze pokojowej,

100 g cukru pudru,

3 roztrzepane jajka,

100 g mąki,

1 łyżeczka proszku do pieczenia,

75 g suchego maku

Krem waniliowy:

75 g miękkiego masła,

125 g przesianego cukru pudru,

½ łyżeczki ekstraktu waniliowego (polecam Ekstrakt waniliowy)

Przygotowanie

Rozgrzać piekarnik do 170°C. Posmarować formę o średnicy 20 cm masłem i wyłożyć dno papierem do pieczenia. Utrzeć masło w dużej misce aż zmięknie. Dodać cukier i ubijać aż masa stanie się lekka i puszysta. Stopniowo dodawać ubite jajka, cały czas ubijając. Dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia oraz mak i wymieszać aż zostaną dobrze połączone. Przełożyć masę do przygotowanej formy, robiąc niewielki rowek w środku za pomocą tyłu łyżki. Piec 25-30 minut. Odstawić na 5 minut do ostygnięcia i wyjąć ciasto z formy.

Krem waniliowy:

Utrzeć masło aż będzie blade i miękkie, dodać cukier puder i ekstrakt waniliowy.

Gdy ciasto ostygnie, przeciąć je na pół. Umieścić jedną część na talerzu i posmarować dwoma sporymi łyżkami kremu waniliowego, przykryć drugą częścią. Pozostały krem rozsmarować po bokach i na wierzchu. Można również całość polukrować.

Przepis Rachel Allen

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: