RSS Feed

Kotlety ziemniaczane mojej Mamy

Składniki

– ok 1 kg ziemniaki
-2 jaja,
– mąka pszenna,
– cebula,
– pieprz, sól,
– zielenina: koperek, szczypiorek, natka pietruszki, lubczyk… (co kto lubi)

Przygotowanie

Ugotowane i wystudzone ziemniaki przeciskamy przez praskę, dodajemy jajka i tyle mąki przennej, aby uzyskać ciasto nieco rzadsze niż na kopytka. Soli i pieprzymy do smaku. Drobno posiekaną cebulę podsmażamy na maśle, kiedy się zeszkli dodajemy posiekaną zieleninę i chwilę smażymy. (Zieleninki musi być dużo). Dodajemy do ciasta ziemniaczanego. Formujemy kotleciki, obtaczamy w bułce tartej, smażymy na dosyć gorącym oleju, tak oby powstała chrupiąca skórka.
Podajemy z sosikami wedle upodobania pieczarkowym, grzybowym, mięsnym – powinny być wyraziste w smaku i treściwe, bo kotlety są delikatne.
Uwaga: ciasta nie można przygotować wcześniej bo zaczyna się "rozłazić".
Smacznego

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: