RSS Feed

Miód z mniszka

Składniki

ok. 500 kwiatów mniszka
cytryna
ok. 1 kg cukru
ok. litr wody

Przygotowanie

Zostawiamy do natepnego dnia.Pozniej gotujemy syrop “do

nitki” i wlewamy do wyparzonych sloikow.

Zbieramy ok. 500 kwiatków bez ogonków. Ważne by były zbierane daleko od ulic. Rozkładamy kwiatki na białym papieprze, aby pozbyć sie ewentualnych lokatorów. Wrzucamy kwiatki do garnka, zalewamy ok. litrem wody i dodajemy cytrynę pokrojoną w plasterki. Gotujemy ok. 20 min. odstawiamy na 24 godz. Następnego dnia odciskamy na sicie i dosypujemy cukier (1:1). Gotujemy 1-2 godz. Zostawiamy do nastęnego dnia.Zagotowujemy nasz “miodek”i gotujemy tak dlugo,az bedzie to tzw “nitki”.Nie moze byc zbyt rzadki bo sie popsuje,ani zbyt gesty bo skrystalizuje:)Wlewamy do wyparzonych sloikow,stawiamy do gory dnem i pozwalamy wystygnac:)

autor: fettinia

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: