RSS Feed

Galantyna z kurczaka

Składniki

1 dość duży kurczak

4 jajka na twardo
3-4 ząbki czosnku
pietruszka natka
vegeta

Przygotowanie

Z kurczaka ściągamy skórę. Ale musi to być ściągnięte tzw. ubranko.
Ja zaczynam zawsze od strony filetów. Wkładam delikatnie rękę pod skórę i odciągam skórę od mięsa.
Obcinam tylko skrzydełka i nóżki przy kostkach.
Brzmi dość okropnie i wydaje sie trudne ale takie nie jest.

Dziury powstałe z nóżek i skrzydełek zaszywam.

Kurczaka już bez skóry obkrajam z mięsa. Dodaję często jeszcze dwa filety. Całe mięso mielę. Dodaję do niego przeciśnięte ząbki czosnku, pokrojone w kostkę jajka na twardo, poszatkowaną nać pietruszki i przyprawe vegeta do smaku.

Ubranko wypycham powstałą wyżej zawartością. Zaszywam pupę kurczakowi. (Każda dziurka musi być zaszyta lub zawiązana, można go też obwiązać gazą i będzie prościej).
Wkładam do garnka, zalewam wodą. Można wrzucić marchew i trochę vegety do wody. Gotować ok. 1,5 godz.

Po ugotowaniu wyjąć z wody, ściągnąć nitki (lub gazę).
Podawać do chleba.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: