RSS Feed

ananasowe romby

Składniki

CIASTO:
30 dag mąki /2 niepełne szklanki/,
22 dag cukru /1 szkl./,
25 dag śmietany kremówki,
3 jajka,
1 cukier waniliowy,
1 proszek do pieczenia
NADZIENIE:
1 szkl. cukru,
6 płaskich łyżek masła lub margaryny,
17 dag wiórków kokosowych,
1 puszka ananasa,
2-3 łyżki mleka

Przygotowanie

Lekko ubić śmietanę, wsypując cukier i cukier waniliowy. Dodać kolejno 3 jajka, nie przerywając ubijania. Zmieszać mąkę z proszkiem do pieczenia, wsypać do masy, całość wymieszać do jednolitej konsystencji. Blachę wysmarować tłuszczem, przełożyć ciasto, wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez 15 min. w temp. ok.1750C.
Przyrządzić nadzienie:zrumienić wiórki kokosowe na suchej patelni. Zagotować mleko z cukrem i tłuszczem, dobrze wymieszać. Wsypać wiórki, zdjąć garnek z ognia. Osączyć krążki ananasa, pokroić na małe kawałki, dodać do masy kokosowej. Równomiernie posmarować gotową masą wcześniej upieczony spód. Ponownie wstawić blachę do gorącego piekarnika. Piec ciasto jeszcze przez 15-20 min. Wystygnięte ciasto pokroić w równe romby.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: