RSS Feed

orzechowy z ananasem siostry anastazji

Składniki

biszkopt orzechowy:
-5 jajek
-3/4 szkl.cukru
-7 dag maki
-5 dag zmielonych orzechów
-1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

masa:
-1 puszka ananasów
-budyń śmietankowy
-250 gram masła
-1 szkl.cukru
-4 żółtka

spód kokosowy:
-4 białka
-1 szkl.cukru
-20 dag kokosu

dodatkowo:
-polewa kakaowa
-wiórki do dekoracji

Przygotowanie

biszkopt orzechowy:białka ubić na puch następnie dodac cukier i żólłtka i nadal ubijać . Dodac przesiana mąkę z proszkiem do pieczenia oraz zmielone orzechy i delikatnie wymięszać drewniana łyżką .Biszkopt wylac do brytwanki i upiec po wystudzeniu przekroic na pół.

masa :z soku (jezeli nie uzyskamy pełnej szklanki uzupełnić woda) ugotowac budyń.Masło utrzeć z cukrem i żółtkami po czym dodać wystudzony budyń i drobno pokrojone ananasy.

blat kokosowy:białka ubić dodac cukier i nadal ubijać a na końcu wsypac wiórki kokosowe i delikatnie wymięszać .Upiec na złoty kolor.

przełożenie ciasta:
-biszkopt orzechowy
-połowa masy
-blat kokosowy
-druga połowa masy
-biszkopt orzechowy
-polewa (wierzch można posypac wiórkami kokosowymi)
Przepis pochodzi z książki siosty Anastazji ”103 ciasta”

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: