RSS Feed

Śledzie pod pierzynkĄ

Składniki

1 opakowanie śledzi Lisnera
3 cebule (posiekane w kostkę)
4 marchewki surowe (starte na tarce)
1 słoik majonezu+2 łyżki jogurtu naturalnego+pieprz
3 jabłka (starte na tarce)
6 jajek ugotowanych i posiekanych
15 dag sera żółtego (startego na tarce)
sól, pieprz

Przygotowanie

Gotujemy jajka na twardo, siekamy i dodajemy sól oraz pieprz. Śledzie moczymy wodzie i kroimy na kwadraty. Obieramy warzywa i owoce i postępujemy z nimi tak jak to jest zawarte w składnikach.
Następnie układamy wszystko warstwowo w wysokim naczyniu:
1.śledzie
2.cebulę
3.marchew
4.cienką warstwę sosu
5.jabłka
6.jajka z solą i pieprzem
7.cienką warstwę sosu
8.posypujemy serem żółtym

Można przyozdobić natką, najlepiej smakuje po schłodzeniu, a najładniej wygląda w przezroczystym naczyniu. Polecam na niedzielę lub imieniny. Smacznego!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: