RSS Feed

Bób z kurkami

Składniki

– 30 dkg bobu
– 30 dkg świeżych kurek
– 10 dkg boczku wędzonego lub innej wędzonki
– 1 cebula
– 2 ząbki czosnku
– 3-4 łyżki śmietany albo jogurtu naturalnego typu greckiego
– 1-2 łyżki posiekanej natki pietruszki
– 1-2 łyżki posiekanych listków świeżej mięty
– do smaku: sól i świeżo zmielony pieprz

Przygotowanie

Aromat mięty niezwykłe współgra ze słodkim smakiem bobu i pachnącymi kurkami. Spróbujcie, polecam…

Kurki dokładnie oczyścić, opłukać, osączyć, tylko większe sztuki przekroić na pół.Bób opłukać, zalać osolonym wrzątkiem, gotować 10 min. (15 – jeśli bób nie jest już młody), odcedzić, przelać zimną wodą, obrać z łupinek. Na rozgrzaną patelnię wrzucić pokrojony w paseczki boczek, kiedy się wytopi i zrumieni dodać pokrojoną w cienkie półplasterki cebulę i posiekany czosnek oraz grzyby. Smażyć chwilę aż grzyby puszczą sok, dusić pod przykryciem 10 min.. Dodać śmietanę, doprawić solą i pieprzem, dodać zieleninę i bób, zagotować i …gotowe, można podawać np. z ciemnym pieczywem. Ja uważam, że mięta pasuje tu doskonale, ale można dodać bazylię albo oregano – wedle własnego smaku.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: