RSS Feed

pyszny snickers

Składniki

Ciasto:
60 dag mąki
3/4 szklanki cukru
20 dag margaryny
2 żółtka
2 jajka
3 łyżki mleka
3 łyżki miodu
2 łyżeczki sody oczyszczonej
1 opak. cukru waniliowego
Na wierzch ciasta:
1 puszka mleka skondensowanego (z cukrem)
300g słonych orzeszków
polewa czekoladowa
Krem budyniowy:
1l mleka 3,2%
1,5 szkl. cukru
4 łyżki mąki pszennej
4 łyżki mąki ziemniaczanej
2 kostki masła

Przygotowanie

1. CIASTO: Mąkę wymieszać z sodą i przesiać przez sito, posiekać z margaryną. Dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto. Podzielić je na 3 części. Ciasto rozwałkować na papierze do pieczenia na prostokątne formy (25×40) i włożyć na takiego rozmiaru blaszkę. Upiec wszystki 3 części na miodowy kolor.
UWAGA! Ciasto bardzo szybko się piecze.
2. Mleko w puszce gotować 3 godziny i dobrze ostudzić przed otwarciem.
3. KREM: Mąkę rozrobić z częścią mleka. Pozostałe mleko zagotować z cukrem, wlać do niego mąkę rozrobioną w mleku. Ostudzić. Dodać masło, żółtka i zapach, zmiksować.
4. Przestudzony krem wyłożyć na 1-szą warstwę ciasta.
5. Przykryć 2-gą warstwą ciasta. Na nią wyłożyć ugotowane i wystudzone mleko z puszki oraz orzeszki.
6. Przykryć 3-cią warstwą ciast.
7. Wierzch polać polewą czekoladową.
8. Ciasto wstawić do lodówki.

Najlepiej smakuje następnego dnia.

Smaczego!!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: