RSS Feed

Ciasto z marchewką i bakaliami

Składniki

Ciasto:

4 jajka;
1 szkl. oleju;
2 szkl. grubo startej marchewki (ok. 2 duże marchwie);
2 szkl. mąki;
1,5 – 2 szkl. cukru;
2 łyżeczki cynamonu;
2 łyżeczki proszku do pieczenia;
1,5 łyżeczki sody;
szczypta soli;
bakalie (migdały, orzechy włoskie; rodzynki).

Polewa czekoladowa:

tabliczka czekolady (100g – gorzkiej lub mlecznej wg gustu);
50 g masła;
3 łyżki mleka;
łyżka kakao;

wiórki kokosowe.

Przygotowanie

Ciasto Wykonanie:

Jaja utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodawać stopniowo mąkę i olej. Następnie proszek, sodę, cynamon, marchew i bakalie. Piec w temp. 170 st.C około 40 – 45 min. sprawdzając patyczkiem, czy już upieczone. Ja przez pierwsze 30 min. piekę sam spód, w blaszce o wymiarach 35x24cm

Polewa wykonanie:

Składniki polewy rozpuścić w kąpieli wodnej (czynność ta polega na włożeniu mniejszego garnka z produktami do rozpuszczenia do większego naczynia z gotującą się wodą). Polewać zimne ciasto i posypać wiórkami kokosowymi.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: