RSS Feed

cyganskie drogi z galaretka i ptasim mleczkiem

Składniki

Ciasto makowe:
2 szklanki maku lub puszka masy makowej
8 jajek
1/2 kostki margaryny
1 szkl. cukru
2 łyżki kakao
1 łyżeczka wody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki mąki ziemniaczanej

krem
1 litr mleka
4 żółtka
4 łyzki mąki ziemniaczanej
4 łyżki mąki pszennej
300g margaryny moze byc Kasia

galaretka ;
3 galaretki
1 litr wrzatku

okolo 1 kilograma ptasiego mleczka
gorzka czekolada

Przygotowanie

Margarynę utrzeć z cukrem i żółtkami
ugotowany mak przekręcić 2xprzez maszynkę dodać do masy, na końcu dodać pianę z białek. ciasto podzielic na 2 czesci i kazda upiec w duzej formie 170stopni przez 30 min w nagrzanym piekarniku

krem
odlac 1 szklanke mleka w ktorej rozrobic mąki i żółtka
reszte zagotowac , do gotujacego sie mleka wlac mieszanine i chwile pogotowac wystudzic i utrzec z margaryna

galaretka
galaretki najlepiej jasne rozmieszac z woda i pozostawic do lekkiego tezenia

wykonanie:
na jeden placek wylac polowe kremu wyrownac i poukladac ptasie mleczko jedno przy drugim w pasy w w 6 rzedach poziomo odstepy miedzy rzedami to 1,5 lekko przyciskac w luki wlac tezejaca galaretke i wstawic do lodowki jak galaretka zastygnie wyjac na nia reszte kremu i przykryc drugim plackiem polac gorzka czekolada i udekorowac

ciasto jest slodkie i syte , do ciasta makowego mozemy dodac 0,5 szklanki cukru

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: