RSS Feed

Spaghetti z sosem z cukini i selera wg skopolendry

Składniki

3-4 cukinie ok 20 cm dlugosci- mlode
0,5 szt korzenia sredniego selera
2 lodygi selera naciowego
300 g slodkiej smietany (najlepiej smakuje 30%)
60 g smietankowego serka topionego (2 trojkaciki)
2 lyzki masla
1 lyzka oleju
200 g wody
sol, pieprz, galka muszkatolowa
0,5 kg makaronu spaghetti (1 op)

Przygotowanie

Cukinie umyc i pokroich wzdluz na wstazeczki (mozna to zrobic za pomoca nozyka do obierania jarzyn) .
Seler obrac, zetrzec na tarce jarzynowej. Seler naciowy umyc, pokroic na male kawalki. Na glebokiej patelni rozgrzac olej z maslem, na rozgrzany tluszcz wrzucic selery chwile posmazyc po czym zmniejszyc plomien i smazyc jeszcze 2-3 minuty. Wlac wode, dusic na malym ogniu az do calkowitej miekkosci selera (ok 6-8 minut).
Dodac smietane , calosc bardzo dokladnie zmiksowac blenderem. Do zmiksowanego sosu dodac serki topione, gotowac na malym ogniu mieszajac az do calkowitego rozpuszczenia sie serkow.
Sos doprawic dosc ostro sola, pieprzem, glaka muszkatolowa. Do gorowego sosu wlozyc pokrojona cukinie.Jezeli bedzie zbyt geste dolac odrobine wody. Dusic na malym ogniu 5-6 minut.Wazne jest zeby cukinia zmiekla ale pozostala troche chrupiaca. Jesli bedzie taka potrzeba jeszcze troche doprawic (cukinia jest troche mdla)
Serwowac z ugotowanym uprzednio makaronem spaghetti.
Propozycja dla milosnikow mocniejszych smakow : 100 g wedzonego boczku podsmazyc na patelni i dodac do sosu razem z serkami

Danie jest pyszne i mozna je przygotowac w pol godziny.
Polecam i zycze smacznego

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: