RSS Feed

Racuchy z kapustą

Składniki

2 szklanki mąki,
1 łyżeczka soli,
4 jajka,
1 i 1/4 szklanki mleka,
1,5 szklanki wody,
4 – 5 łyżek posiekanej cebuli,
3 szklanki posiekanej białej kapusty,
3 łyżki masła (oliwy),
1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej,
sól,
pieprz.

Przygotowanie

Kapustę drobno posiekać i ugotować w osolonej wodzie.
Cebulę podrumienić na maśle/oliwie.
Z mąki, mleka i żółtek zrobić ciasto jak na naleśniki, do dodać ciasta kapustę i cebulę, wszystko wymieszać.
Na koniec doprawić przyprawami, dodać ubitą na sztywno pianę z białek, sodę, delikatnie wymieszać i kłaść łyżką na rozgrzany tłuszcz.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: