RSS Feed

Baba Wielkanocna tradycyjnym sposobem przyrządzana

Składniki

– 500 g mąki przennej
– 1/2 szklanki słodkiej śmietanki 18% (ew. tłuste mleko)
– 1/2 szklanki cukru
– 1 kostka prawdziwego masła masła (200 g)
– 12 żółtek
– 60 g drożdży
– szczypta soli
– 2 kieliszki spirytusu lub wódki
– bakalie np. rodzynki, smażona skórka pomarańczowa
– ok. 1/2 zapachu do ciast (ja używam arak lub wanilię)

Przygotowanie

NAJPIERW ROBIMY ROZCZYN:
1.
Śmietankę lub mleko podgrzać do temp. pokojowej, tak żeby była lekko ciepła- nie gorąca.
2. Drożdże rozetrzeć z 1 łyżką cukru aż będą rzadkie, zalać letnią śmietanką, dodać 100 g mąki i wymieszać. Przykryć czystą ściereczką, odstawić do wyrośnięcia w ciepłe iejsce.

A POTEM RESZTA SKŁĄDNIKÓW I WYRABIANIE…
3.
Gdy rozczyn podwoi swą objętość dodać żółtka utarte z cukrem na białą, kremową masę. Dodać zapach, resztę przesianej mąki i szczyptę soli.
4. Ciasto wyrabiać ok. 20-30 minut (można użyć miksera i haków do wyrabiania ciasta).
5. Następnie dodać stopione i przestudzone masło, spirytus i bakalie. Wyrabiać aż ciasto będzie zwarte, gładkie i przede wszytkim będzie dobrze odchodzić od rąk i od miski. Gdyby było zbyt rzadkie można oczywiście dosypać troszkę mąki.

AŻ WRESZCIE PIECZENIE…
6.
Dużą formę do bab lub dwie mniejsze nasmarować masłem i posypać mąką. Napełnić do 1/3 wysokości ciastem, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Rozgrzać piecyk.
7. Gdy ciasto podwoi swą objętość wstawić ciasto do ciepłego piekarnika i piec 50-60 minut w 180 stopniach.

… I W KOŃCU GOTOWE!:)
8.
Przestudzone polukrować, udekorować bakaliami no i oczywiście jeść;)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: