RSS Feed

Jaja po piekarsku

Składniki

-4 kajzerki
-8 jaj
-3 łyżki masła
-3 dymki
-4 łyżki mąki
-półtorej szklanki mleka
-1/3 szklanki startego, ostregom żółtego sera
-sól, pieprz, sproszkowana papryka

Przygotowanie

Kajzerki przekroić na połowy i wybrać z nich nieco miąższu. Tak wydrążone bułeczki włożyć na chwilkę do piekarnika i podpiec na złocisto.
Jajka ugotować.
W malutkim garnku rozgrzać masło, dodać posiekaną dymkę i dusić pod przykryciem 3 minuty. Posypać mąką, po czym dusić jeszcze 1 minutę. Wlać mleko. Doprawić solą, pieprzem i papryką. Mieszając, gotować na małym ogniu jakieś 5 minut, dodać żółty ser i dalej gotować na małym ogniu.
Jaja posiekać, ułożyć na upieczonych bułeczkach, zalać przygotowanym sosem i zapiekać w naczyniu żaroodpornym przez 4-5 minut w nagrzanym piekarniku. Konsumować jeszcze ciepłe🙂

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: