RSS Feed

pomarańczowe mufiny śniadaniowe

Składniki

75g masła
250g mąki
25g mielonych migdałów
pół łyżeczki sody oczyszczonej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
75g cukru
skórka z 1 pomarańczy
100ml wyciśniętego soku z pomarańczy
100ml mleka 3,2%
jajko
forma na mufinki i papierowe foremki

Przygotowanie

Przepis jest na 9szt.
Rozpuścić i ostudzić masło.W misce wymieszać mąkę,migdały,
sodę,proszek do pieczenia,cukier i skórkę pomarańczową.
W drugiej misce wymieszać sok,mleko,jajko,a następnie dodać masło.Płynne składniki dodać do suchych,delikatnie mieszając widelcem.Ciasto ma być grudkowate,tylko delikatnie wymieszane.
Nałożyć do foremek i piec 30min w 200stopniach
Podawać na ciepło z masłem,dżemem lub miodem.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: