RSS Feed

Ciasto orzechowe

Składniki

– 5 jajek
– 1½ szklanki zmielonych orzechów włoskich
– łyżeczka proszku do pieczenia
– ¾ szklanki cukru
– cukier waniliowy (32 g)
– 2 łyżki bułki tartej

– 600 ml śmietany kremówki 36%
– 2 czubate łyżki żelatyny( namoczyć w ¼ szklanki wody)
– 1 cukier waniliowy
– 5 łyżek cukru

Przygotowanie

Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę.Ubijając dodawać powoli cukier.Odstawiamy mikser.Dodać żółtka ilekko zamieszać łyżką,następnie dodać orzechy wymieszane z proszkiem i delikatnie połączyć z pianą.Ciasto przełożyć na bachę i równo rozprowadzić.Piec 25-30 min w temp.180ºC.Chłodne ciasto przekroić na dwie części

Zimną śmietanę ubić,dodać cukier i ciepłą rozpuszczoną żelatynę.Zmiksować i szybko przełożyć ciasto.

Zostawić 2 łyżki bitej śmietany i rozprowadzić na wierzchu ciasta.Posypać startą czekoladą.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: