RSS Feed

Enchilada

Składniki

167 g mielonego mięsa lub 2 piersi z kurczaka
140 ml 24% śmietanki
ząbek czosnku
1 jajko
chili (według siebie)
1/2 czarwonej papryki
1/2 cebuli
4 tortille
duży dojrzaly pomidor
żółty ser
masło
sól

Przygotowanie

Pomidor sparzyć wrzątkiem i obrać ze skórki, razem z cebula, czosnkiem, odrobiną soli i chili zmiksować na gładką masę. Na patelni roztopić masło, przełożyć pomidorową masę i dusić na bardzo małym ogniu około 5 minut. Jajko zmiksować ze śmietaną i 1 łyżką gorącego sosu, wymieszać i stopniowo dodawać pozostałą część sosu. Podgrzewać, aż do zgęstnienia sosu. Na patelni podsażyć mieso mielone razem z pokrojoną papryką. (Jeżeli jest to wersja z kurczakiem to najpierw należy ugotować piersi w osolonej wodzie, pozostawić do ostygnięcia i następnie porwać na małe niteczki.) Do mięsa dodać szczyptę soli i 1/4 sosu pomidorowego. Porcje mięsa rozdzielić pomiędzy tortille, rozsmarować farsz i zwinąć tortille w rulon. Tak przygotowaną enchilade kłaść do naczynia żaroodpornego złączeniem do dołu, polać resztą sosu i posypać startym serem. Zapiekać 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 st.C.
Enchilade podaje się polaną gęstą kwaśną śmietaną i pikantka salsą, na talerzu obok powinien się również znaleść czerwony, pikantny ryż, zasmażana, czerwona fasola i świeża, zielona sałata.

Smakuje naprawde pysznie! Mój mąż, rodowity Meksykanin uwielbia to danie. Moją enchilade nazywa “la mejor enchilada en Europa” (najlepsza enchilada w Europie).

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: