RSS Feed

Zawijas z karczku z niespodzianką

Składniki


Składniki:
* 70 dag karkówki bez kości
* 2 jaja,
* 3 płaskie łyżki mąki,
* 15 dag mieszanego mięsa mielonego,
* kilka średniej wielkości pieczarek,
* 3 ząbki czosnku-można więcej,
* sól, * pieprz i majeranek,
* czosnek w proszku,
* 1 mała cebula.

zdjęcia: alidab zdjęcia:

Przygotowanie


Przygotowanie:
Karkówkę umyć, rozciąć z szerszej strony tak
aby można było ją rozłożyć jak książkę.
Mięso z obu stron oprószyć: solą, pieprzem,
majerankiem i sproszkowanym czosnkiem.
Odstawić w chłodne miejsce na półtorej godziny.
Oczyścić cebulę i pokroić w drobne piórka.
Ząbki czosnku rozgnieść w prasce lub drobnótko pokroić posiekać.
Mięso mielone doprawić solą, pieprzem i majerankiem .
Pieczarki oczyścić i pokroić w cienkie słupki.
Roztrzepać jaja z mąką,
dodać przyprawy i usmażyć tradycyjny omlet wielkości rozłożonej karkówki.
Lekko przestudzony omlet ułożyć na przygotowanej karkówce ,
na nim równomiernie rozłożyć przyprawione mielone mięso i pieczarki
na wierzch cebulę i czosnek.
Karkówkę ściśle zwinąć
spiąć lub związać nitką i wstawić do gorącego piekarnika.
Przez kilkanaście minut piec w temperaturze 250 stopni ,
a po tę obniżyć temperaturę do 200 stopni.
Po 50 minutach sprawdzić szpikulcem, czy zawijas jest już miękki.
Podawać pokrojony w plastry,
przybrany gałązkami natki.
Jest super polecam!!! . .

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: