RSS Feed

chleb dobry z ziemniakami na zakwasie

Składniki

210g zakwasu żytniego (przepis na zakwas przy innych moich recepturach chlebów)
150g ugotowanych, przetartych ziemniaków
280g wody
280g mąki żytniej
500g mąki pszennej
1 płaska łyżka soli
1/2 łyżeczki cukru

Przygotowanie

Wymieszać dokładnie wszystkie składniki i wyrabiać przez kilka minut. Zostawić na pół godziny i wyrobić jeszcze raz. Uformować bochenek i zostawić do wyrośnięcia w koszyku do wyrastania, lub bezpośrednio na blasze. Można też piec w formie wysmarowanej olejem i wysypanej otrębami. Zrobić próbę – nacisnąć lekko bochenek palcem, jeśli natychmiast się odkształca – powinien jeszcze rosnąć. Jak widać na zdjęciach – mój popękał, czyli rósł za krótko🙂

Przełożyć z koszyka na blachę, naciąć szybko. Włożyć wyrośnięty chleb do nagrzanego do 250 stopni, naparowanego piekarnika i piec 20 minut, a następnie jeszcze 20 minut w temperaturze 200 stopni.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: