RSS Feed

Ciasto marchewkowo-piernikowe

Składniki

4 jajka
1 szkl. cukru
1 szkl. oleju
3 szkl. mąki
4 szkl. startej marchwi
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki soli
1 paczka przyprawy korzennej(40g)
100g posiekanych orzechów włoskich

Przygotowanie

Marchewke zetrzeć na tarce o drobnych oczkach i odmierzyć 4 szklanki( muszą to być takie "luźne" szklanki, nie upychać marchewki bo będzie za dużo i wyjdzie zakalec)
Mąkę wymieszać z proszkiem, sodą, solą i przyprawą.
Jajka utrzeć z cukrem na pulchną masę, wlewać po trochu olej cały czas ucierając.
Do masy jajecznej dodawać stopniowo mąkę .
Do ciasta dodać startą marchew i orzechy, wymieszać łyżką.
Piec ok.50min. w temp.180st.
Ja piekłam w tortownicy z kominkiem o śr. 28cm

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: