RSS Feed

Ciastka norweskie

Składniki

3 szklanki mąki
3/4 szklanki mleka
5 dag drożdży
15 dag masła
2/3 szklanki cukru
10-20 dag rodzynek (w zależności od upodobania) i/lub łyżka cynamonu
jajko
szczypta soli

Z podanych składników otrzymujemy 20-24 ciastek.

Przygotowanie

Mąkę przesiać do miski. Wlać do niej zaczyn przygotowany z letniego mleka, pół szklanki cukru i drożdży. Przykryć miskę i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Po wyjęciu dodać ok. 2/3 rozpuszczonego, letniego masła. Wyrabiać aż ciasto będzie jednolite i zacznie odchodzić od ręki (w razie potrzeby dodać mąki).

Ciasto rozwałkować na prostokąt o bokach 35×40 cm.

W zależności od upodobań (i tego czym dysponujemy ) wykonać następujące czynności:
1. resztę masła wymieszaną z pozostałym cukrem i cynamonem rozsmarować na cieście
lub
2. rozsmarować pozostałe masło i posypujać ciasto rodzynkami wymoczonymi wcześniej w wodzie, osuszonymi i wymieszanymi z pozostałą częścią cukru (można również dodać do nich cynamon).

Pozostawić na 5 minut. Następnie zwinąć ciasto w rulon. Pokroić na plastry grubości ok. 2 cm. Ułożyć talarki na blasze wysmarowanej masłem lub wyłożonej papierem. Odstawić na 30 minut do wyrośnięcia. Posmarować ciastka roztrzepanym jajkiem i piec 20 minut w temp. 180 stopni.

Smacznego!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: