RSS Feed

Zrazy zawijane z boczkiem

Składniki

60 dkg wołowiny bez kości;
6 plastrów wędzonego boczku,
2 cebule,
2 kiszone ogórki,
po łyżce oleju i masła,
sól, pieprz.

Na sos:
4 suszone grzyby,
pół szklanki śmietany,
sól, pieprz.

Przygotowanie

1. Mięso umyć, pokroić na 6 plastrów, rozbić. Cebule obrać pokroić na cząstki, ogórki pokroić na cząstki (nie obierać). Rozbite plastry mięsa oprószyć solą i pieprzem, ułożyć na nich cebulę i ogórki.
Płaty mięsa dość ścisło zwinąć formując zrazy. Zrazy owinąć plasterkiem boczku, spiąć lub obwiązać nicią, obsmażyć na rumiano na maśle połączonym z olejem, przełożyć do rondla.
.
2.Grzyby suszone umyć, namoczyć, a kiedy zmiękną, ugotować w tej samej wodzie, odcedzić, drobno posiekać, włożyć do wywaru. Wywarem z grzybów i śmietany zalać zrazy w rondlu i dusić 40 minut, sos przyprawić solą i pieprzem.
Przepis wypróbowany.Zrazy rewelacyjne. Polecam !
Źródło przepisu "Przyjaciółka".

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: