RSS Feed

Kruche ciasteczka wiosną pachnące

Składniki

– 335g mąki pszennej tj. ok 2 i 1/4 szklanki
– 250g masła
– starta skórka z 2 cytryn (cienitka żółta warstwa, bez białego)
– 100g cukru pudru tj. ok 3/4 szklanki
– 1jajko
– 1 łyżka zimnej wody

Przygotowanie

Wszystkie składniki zagnieść (ja robię to w malakserze), póżniej włożyc do lodówki, by ciasto się trochę "ściągnęło". Następnie rozwałkować i wykrawać foremkami. Piec lekko rozunięte na blaszce. Ja je pieke ok. 7-10 min w temp. 160O z termoobiegiem, ale to wszystko zależy od piekarnika.
Ciasto, jest gładkie, bardzo łatwo się wałkuje, a ciasteczka są pyszne. Dzięki otartej skórce są bardzo aromatyczne. Moi chłopcy je uwielbiają.
Przepis znalazłam na blogu dorotus76
http://mojewypieki.blox.pl/2008/02/Wiosenne-ciasteczka.htm

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: