RSS Feed

Kruszaniec wg Magdy

Składniki

– 4.5 szklanki mąki krupczatki
– 1 kostka + 1 łyżka Kasi
– 2 szklanki + 3.5 łyżki cukru
– 6 jajek
– 1 proszek do pieczenia
– 2 łyżki kakao
– owoce świeże lub z kompotu

Przygotowanie

Żółtka, mąkę, margarynę, proszek do pieczenia i 3.5 łyżki cukru zagnieść. Podzielić na trzy części, do jednej dodać kakao. Ciasto chłodzić w lodówce około 30 minut. W tym czasie ubić białka z 2 szklankami cukru. Blaszkę natłuścić. Ciasto wyjąć z lodówki i pokruszyć na blachę w kolejności:

– warstwa biała
– warstwa kakaowa
– owoce
– piana z białek
– warstwa biała

Piec w gorącym piekarniku ( około 220 stopni) przez 45 – 60minut.

SMACZNEGO

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: