RSS Feed

Pierogi…przepis na ciasto podstawowe

Składniki

1 kg mąki
3 żółtka
2 łyżki czubate masła
2 szkl. ciepłej wody
1 łyżeczka soli

Przygotowanie

Wymieszać podane składniki w misce.
Następnie najlepiej na stolnicy wyrabiac tak długo aż ciasto będzie gładkie i jednolite i “odchodziło” od rąk.
Rozwałkować dość cieńko.Wykrawać kółka od szklanki lub na “kopytka”
Nałożyć dowolny farsz w/g uznania.
Ciasto jest bardzo smaczne , brzegi łatwo się sklejają ,pierogi nie pękają podczas gotowania.

Z podanej porcji wychodzi ok 80 szt. pierogów

Życzę smacznego🙂

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: