RSS Feed

goŁĄbki wedŁug boŻeny

Składniki

SKŁADNIKI:
1 duża główka kapusty lub dwie małe
1/2 kg kaszy jęczmiennej w woreczkach
1/2 kg ryżu w woreczkach
1kg-1,5 kg mięsa mielonego
3-4 dag grzybów suszonych niekoniecznie
olej
2 duże cebule
sól
pieprz
wegeta
2 łyżki oliwy

Przygotowanie

WYKONANIE:
Z kapusty wyciąć głębia i włożyć ją do wrzącej osolonej wody z dwoma łyżkami oliwy,tak żeby zakryło całą kapustę,gotować na wolnym ogniu,co trochę ściągać liście z kapusty ,uważać żeby się nierozgotowały bo wtedy będą się rozlatywały przy zwijaniu.Po obgotowaniu liści,ściąć ich twarde części uważając przy tym żeby ich nie podziurawić.

WYKONANIE FARSZU:
Ryż ugotować jak w przepisie na opakowaniu,z kaszą postąpić tak samo.Cebulę zeszklić na oleju,dodać mięso mielone i razem udusić,można podlać troszkę wodą żeby się nie przypaliło.Grzyby namoczyć na noc ,potem ugotować,pokroić drobniutko.Wszystko rasem wymieszać,doprawić solą,pieprzem,wegetą,można też dodać natkę pietruszki. Na liście z kapusty nakładać farsz i zawijać gołąbki. Rondel lub gęsiarkę wysmarować olejem,na dno ułożyć liście kapusty,włożyć gołąbki podlać je wodą lub rosołem,polać przecierem pomidorowym,najlepszy taki swój robiony i dusić do miękkości.
przed duszeniem.

w czasie duszenia.

a tak wyglądają po uduszeniu,polać sosem pomidorowym i pałaszować-smacznego!!!!!!!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: