RSS Feed

Karkówka pod pierzynką z warzyw

Składniki

5 plastrów karkówki
4 cebule
1 duża marchew lub 2 małe
1 korzeń pietruszki
kawałek selera
4 ząbki czosnku
2-3 liście laurowe
2-3 ziarenka ziela angielskiego
kilkanaście ziaren czarnego pieprzu
1 kostka rosołowa drobiowa
2-3 łyżki mąki pszennej
woda
sól
pieprz czarny mielony
olej

Przygotowanie

Karkówkę posolić, popieprzyć, obtoczyć w mące. Cebulę obrać i pokroić w dużą kostkę. Marchew, seler i pietruszkę obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Czosnek obrać i pokroić w plasterki. Cebulę zeszklić na niewielkiej ilości oleju, przełożyć do naczynia żaroodpornego lub do brytfanki. Karkówkę obsmażyć z każdej strony tak, aby się lekko zrumieniła i przełożyć do naczynia. Starte warzywa podsmażyć przez około 3 min, wyłożyć na karkówkę. Dodać liść laurowy, ziele angielskie, ziarna pieprzu, pokrojony czosnek, około 1 łyżeczki soli i rozkruszoną kostkę rosołową. Wszystko podlać wodą tak, żeby przykryła warzywa. Dusić pod przykryciem przez około 1-1,5 godz..

SMACZNEGO !

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: