RSS Feed

Sernik – łatwiutki i pyszniutki zawsze się udaje

Składniki

Ciasto :
3 szklanki mąki
1 szklanka cukru
kostka margaryny
2 jajka
czubata łyżeczka proszku do pieczenia
cukier waniliowy

Masa serowa :
1 kg sera mielonego najlepiej naturalny
1 szklanka cukru
5 calych jaj
2 budynie waniliowe lub śmietankowe bez cukru
cukier waniliowy
2 szklanki schlodzonego mleka
3/4 szklanki oleju
sok z 1 cytryny lub limetki

2 galaretki truskawkowe do wylania na wierzch ciasta

Przygotowanie

Z podanych składników zagnieść ciasto, wyłożyć nim posmarowaną i posypaną bułką tartą blachę

Ser przełożyć do większego naczynia , dodać jajka, cukier , cukier waniliowy , budynie i sok z cytryny. Powoli mieszając wlać mleko i olej. Gotową masę wylać na ciasto i wstawić do lekko nagrzanego piekarnika. Piec ok godziny w temperaturze 180 stopni.

Wyjąć z piekarnika gdy góra ładnie się zarumieni. Gdy wystygnie wylać tężejącą galaretkę.

Sernik jest przepyszny, puszysty i bardzo wilgotny. Mój mąż potrafi na raz zjeść pół blachy🙂 i co najważniejsze zawsze się udaje .

Proszę się nie przerażać ,że masa serowa wyjdzie rzadka, taka musi być🙂
A poza tym sernik robi sie naprawdę błyskawicznie. Polecam !!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: