RSS Feed

Śledzie z suszonymi pomidorami

Składniki

6 solonych filetów z matjasa
1 słoiczek suszonych pomidorów w zalewie z oleju lub oliwie (gramatura ok. 230 g, masa netto pomidorów – ok. 150 g)
4 małe cebule
4 ząbki czosnku pokrojone w plasterki
niewielka ilość oleju do smażenia
szczypta soli

1/2 szklanki (125 ml) białego octu balsamicznego
reszta zalewy ze słoiczka
1/2 szklanki (125 ml) dobrego oleju
2-3 łyżki majeranku
świeżo zmielony czarny pieprz
ewentualnie sól, szczypta brązowego cukru
2 listki laurowe
kilka ziaren ziela angielskiego lub jałowca

Przygotowanie

Matjasy dobrze wymoczyć w wodzie, zmieniając ją kilkakrotnie.
Na patelni rozgrzać porządnie olej i wsypywać stopniowo obrane i pokrojone w półkrążki cebule oraz plasterki czosnku. Mieszać często, podsmażając cebulkę i czosnek do miękkości, ale nie dopuszczając do ich zrumienienia (może to potrwać sporą chwilę, zależnie od gatunku cebuli i grubości półkrążków). Zeby cebula szybciej zmiękła, pod koniec smażenia można ją posypać szczyptą soli.
Odstawić do wystudzenia.
Wyjąć ze słoiczka pomidory i pokroić na spore kawałki.
W miseczce wymieszać pokrojone pomidory oraz przestudzoną, miękką cebulę z czosnkiem.
Do słoika po pomidorach i pozostałej zalewy wlać biały ocet balsamiczny-zakręcić, energicznie potrząsnąć. Dorzucić przyprawy i wlać część oleju. Zakręcić i znów potrząsnąć, aż wszystkie składniki dobrze się połączą. Czynność powtórzyć.

Do miseczki z pomidorami dodać wymoczone,osuszone papierowym ręcznikiem, pokrojone na średnie kawałki (dzwonka) matjasy. Wymieszać.
Zalać “sosem” ze słoika, żeby wszystko dobrze się połączyło i “otoczyło” śledzie.

Do słoja włożyć na spód 2 listki laurowe i ziarenka – przełożyć z miseczki śledzie z dodatkami. Słoik zamknąć i odstawić na 2-3 dni do lodówki.
W tym czasie słoikiem można kilka razy potrząsnąć, żeby przyprawy i pomidory ułożyły się równomiernie.

Inspiracją był przepis znaleziony w Internecie na blogu z PysznymJedzonkiem :
http://wwwpysznejedzonko.blox.pl/2010/05/Sledzie-z-suszonymi-pomidorami.html

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: