RSS Feed

Faworki kruche Haliny

Składniki

-4 żółtka
-3/4 szkl gęstej śmietany
-1 łyżka octu
-szczypta soli
-40-50 dag mąki
-olej- do smażenia
-cukier puder-do posypania

Przygotowanie

Ze składników zagnieść ciasto- takie jak na pierogi.

Ciasto cienko rozwałkować-starać się jak najmniej podsypywać mąkę.

Rozwałkowany placek pokroić na paski o szerokości ok. 3 cm.

Następnie każdy pasek na kawałki ok 6 cm długości.

Każdy kawałek naciąć na środku i przewinąć.

Smażyć w gorącym oleju z obu stron na złoty kolor.

Po wyciągnięciu odsączyć z tłuszczu kładąc na papierowe ręczniki.

Posypać cukrem pudrem.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: