RSS Feed

biszkopt na torty

Składniki

6 jajek
26 dag cukru
6 łyżek zimnej wody
13 dag mąki ziemniaczanej
13 dag mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia

Przygotowanie

żółtka z cukrem utrzeć do białości.
dodać wodę,mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia.
na koniec dodać ubite białka.
delikatnie mieszając.

nalać do niewysmarowanej
tortownicy(24 _ 26 cm.)
piec 35 _ 45 min. w 180 *
po wyjęciu z piekarnika ,upieczone ciasto natychmiast odwrócić dnem do góry i postawić na misce aby zawisło (,nie wyjmować ciasta z blaszki)
miska musi być tej samej szerokości co blaszka.tak zostawić ciasto do zupełnego wystygnięcia.
ja tę czynność wykonuję na dużym stojącym durszlakiem

ciasto nigdy nie opada,
nadaje się na torty.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: