RSS Feed

biszkopt na torty

Składniki

6 jajek
26 dag cukru
6 łyżek zimnej wody
13 dag mąki ziemniaczanej
13 dag mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia

Przygotowanie

żółtka z cukrem utrzeć do białości.
dodać wodę,mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia.
na koniec dodać ubite białka.
delikatnie mieszając.

nalać do niewysmarowanej
tortownicy(24 _ 26 cm.)
piec 35 _ 45 min. w 180 *
po wyjęciu z piekarnika ,upieczone ciasto natychmiast odwrócić dnem do góry i postawić na misce aby zawisło (,nie wyjmować ciasta z blaszki)
miska musi być tej samej szerokości co blaszka.tak zostawić ciasto do zupełnego wystygnięcia.
ja tę czynność wykonuję na dużym stojącym durszlakiem

ciasto nigdy nie opada,
nadaje się na torty.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: