RSS Feed

Filety sledziowe marynowane

Składniki

ok.600 g filetow sledziowych solonych,
250 ml.octu winnego,
7-8 lyzek cukru,
2 liscie laurowe,
6 ziaren ziela angielskiego lub 3 jalowca,
2 cebule,
1 marchew,
2 torebki koperkowego sosu salatkowego np.Knorra.

Przygotowanie

Sledzie moczyc 24 godziny w zimnej wodzie.Nastepnie pokroic na 5-centymetrowe czastki.
Zagotowac ocet,pol litra wody,cukier,liscie laurowe i ziele angielskie.
Kiedy cukier sie rozpusci,zdjac garnek,ostudzic.
Cebule i marchew obrac,umyc i pokroic w cienkie plastry.
Sledzie z plastrami cebuli i marchwi ulozyc warstwami w sloju.

Do ostudzonej wody z octem wsypac koperkowy sos
salatkowy,wymieszac,zalac sledzie w sloju.
Zamknac odstawic w chlodne miejsce przynajmniej na 2 dni.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: