RSS Feed

Gruszki w occie cytrynowym

Składniki

1,5 kg gruszek
6 szklanek wody
2 szklanki cukru
8 cytryn

Przygotowanie

Zagotować wodę z cukrem i sokiem wyciśniętym z 7 cytryn. (Ósmą cytrynę umyć i ze skórka pokroić w plastry.) Do tego dodac obrane gruszki i gotować wszystko 3-4 min. Gorace gruszki wkładac do słoików, zalać gorącą zalewą i do każdego słoika dodać plaster cytryny. Szczelnie zakręcić i postawić do góry dnem, zostawić do ostudzenia.

Uwaga, ilość gruszek podałam “na oko”, gdyż ja zawsze robię z takiej ilości owoców, jaką akurat mam w domu, więc czasem robię zalewę z kilku porcji.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: