RSS Feed

Bigos bardzo świąteczny

Składniki

1kg kiszonej kapusty
1/2 główki białej kapusty (ok.1/2kg)
1/2kg wędzonego boczku
1/2kg wołowiny
3 pojedyncze pętka chudej kiełbasy
1 czerwona cebula
50g suszonych grzybów
1 łyżka powideł śliwkowych
1 łyżka koncentratu pomidorowego
1 łyżeczka musztardy
1/2 szkl. czerwonego wytrawnego wina
2 ziarna jałowca
3 ziarna ziela angielskiego
3 małe listki laurowe (lub 2 duże)
2 gożdziki
6 ziaren pieprzu
sól
olej do smażenia

Przygotowanie

Grzyby opłukać i namoczyć w wodzie na 2-3 godziny.Następnie osączyć i pokroić w paski.
Cebulę obrać, pokroić w piórka. Boczek pokroić w kostkę. Mięso wyżyłować, opłukać i pokroić w kostkę. Kiełbasę obrać z osłonek i pokroić w kostkę.

Boczek podsmażyć w niewielkiej ilości oleju. Dodać mięso, wymieszać i smażyć jeszcze kilkanaście minut, mieszając od czasu do czasu.

Dodać cebulę, wymieszać. Smażyć do całkowitego odparowania.
Świeżą kapustę oczyścić, drobno poszatkować, sparzyć wrzątkiem, osączyć i ugotować na półmiękko w niewielkiej ilości wody.
Kiszoną kapustę (niezbyt kwaśną) posiekać na drobniejsze kawałki i gotować w małej ilości wody. Po godzinie gotowania, dodać świeżą kapustę, grzyby i wymieszać. Dołożyć mięso z boczkiem, wymieszać i nadal dusić.

Dodać przyprawy (jałowiec,ziele ang.,liść laurowy,gożdziki,ziarna pieprzu i sól). Dodać kiełbasę.

Gotować jeszcze około 2 godzin.
Kapustę należy dość często mieszać,aby nie przywarła do garnka.

Pod koniec gotowania wymieszać z powidłami, musztardą, koncentratem pomidorowym i winem. Gotować, mieszając co jakiś czas, jeszcze 20-30 minut.

Teraz już wiadomo, dlaczego “bardzo świąteczny”. Więcej w tym bigosie mięsa i dodatków, niż kapusty. Życzę wytrwałości (bo warto) i smacznego.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: