RSS Feed

Esmeralda

Składniki

Biszkopt:
1 szkl.maki
1 szkl.cukru
lyzeczka proszku do pieczenia
4 jajka

Krem:
2 1/2 szkl.mleka
1/2 szkl.cukru
4 zoltka
3/4 szkl.maki pszennej
1/2 kostki masla

Masa kajmakowa:
1 puszka schlodzonego mleka skondensowanego w puszce (lub gotowe mleko "Krowka")
3 paczki herbatnikow
1 paczka krakersow zwyklych prostokatnych
1/2 litra smietanki 36%
1 1/2 lyzki cukru pudru
zagestnik do smietany ( w torebkach- smietanfix)
platki czekoladowe

Przygotowanie

Upiec biszkopt.

Krem:
Zoltka utrzec z cukrem. W szklance mleka zwyklego rozprowadzic make, a reszte mleka zagotowac. Wrzace mleko wlac do utartych zolteki wymieszac, nastepnie wlac rozprowadzona make. Wszystko gotowac na malym ogniu ok. 5 minut- caly czas mieszajac. Odstawic do ostygniecia. Maslo utrzec mikserem, nastepnie dodawac po troche ostudzonego budyniu.

Masa kajmakowa:
Schlodzona kremowke ubic na sztywno , dodac cukier i zagestnik.

Na biszkopt wylozyc krem, nastepnie ulozyc na nim herbatniki, nastepnie smarowac mlekiem z puszki ( musi byc cieple , ale nie wrzace ) – chociaz ja dawalam zimne i tez bylo ok, nastepnie ukladamy krakersy na calej powierzchni. Na wierzch bita smietana. Posypujemy platkami czekolady. Trzymac w lodowce.
Smaczego!!!!!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: