RSS Feed

Bogracz:)

Składniki

Składniki

0.5 kg łopatka wołowa

2 pomidory

1.5 – 2 papryki

3-4 (średniej wielkośći) ziemniaki

1-2cebula

2 ząbki czosnku

Pół marchewki

ok. Pół litra bulionu ( płynu)

Smalec, Margaryna do smażenia

łyżka przecieru pomodorowego

Przyprawy:

Sól, Pieprz, Majeranek , Papryka słodka mielona, magii, kminek,

Przygotowanie

Cebule pokroić w kostkę, czosnek posiekać, podsmażyć lekko na smalcu. Następnie umyć mięso pokroić w kostkę. Do cebuli i czosnku dodajemy słodkiej papryki ( dobrze było by dodać też troszke ostrej ) a następnie wrzucić so tego mięso. Sparzyć pomidorki usunąć skórkę, pokroić w dużą kostkę , gdy mięso się podsmaży ( lekko ;)) dodajemy do tego pomidorki. Następnie myjemy i usuwamy z papryki gniazda? kroimy w kostkę, i dodajemy do reszty ( dusić na lekkim ogniu) . W tym momencie można dodać przyprawy . Następnie myjemy, obieramy ziemniaki. Kroimy je w kostkę bądź prostokąty ( jak kto tam woli i jak uważa:)) . Myjemy obieramy i kroimy w kosteczkę marchew . Dodajemy je do całej reszty i podlewamy bulionem i zostawiamy całość by gotowała się na na lekkim ogniu. Na koniec doprawiamy do smaku (można dodać trochę przecieru aby poprawić smak).

W tym przepisie brakuje klusek które powinny znaleźć się w bograczu. Robi się je na bazie mąki oleju wody które miesza się tworzy ciasto na następnie formuje kuleczki które powinno się dodać do bograczu i gotować:)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: