RSS Feed

malze w sosie winnym

Składniki

1 kg malzy
350 g cebuli
100 ml sosu pomidorowego (nie moze byc koncentrat)
1 lyzeczka maki
1 szklanka bialego wina
100 ml rosolu z ryby
szczypta pikantnej papryki
lisc laurowy
natka pietruszki
sol
pieprz

Przygotowanie

koncentrat nie moze byc ze wzgledu na swoj specyficzny smak. nic nie da rozrzedzenie.
rosol z ryby w hiszpanii mozna kupic w opakowaniu, jak zupe. nie wiem jak w polsce, ale wydaje mi sie ze mozna z powodzeniem zamienic na rosol z kury, chociaz moze to zmienic troche smak.

1) najpierw trzeba wyczyscic malze. nalezy je zostawic w osolonej kilka godzin przy czym dobrze jest to wode co godzine zmieniac. ja zawsze zostawiam je na duzo duzej, najlepiej na cala noc.
po wylaniu wody wyrzucic wszystkie muszle, ktore sie nie otworzyly – sa zepsute.
2) pokroic drobno cebule. przesmazyc na patelni z oliwa i lisciem laurowym. kiedy sie zeszkli, wyjac lisc laurowy i zmiksowac cebule.
3)przesmazyc sos pomidorowy z puree cebulowym. po chwili dodac make i dokladnie wymieszac. pozniej dodac rosol i gotowac az zgestnieje.
4)wrzucic malze na rozgrzany olej i przesmazac az sie calkowicie otworza. dodac biale wino i pikantna papryke. wymieszac wszystko razem – sos pomidorowy i malze i gotowac okolo 15 min.
podawac posypane zielona pietruszka.
smacznego🙂

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: