RSS Feed

Świąteczny wieniec frankfurcki

Składniki

Ciasto:
7 jajek
200g cukru
1 łyżeczka cukru waniliowego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Starta skórka z jednej cytryny
250 g margaryny
300 g mąki tortowej
80 g mąki ziemniaczanej
50 ml mleka
Szczypta soli

Krem:
1 kostka masła lub margaryny
2 paczki budyniu o smaku waniliowym lub śmietankowym
500 ml mleka
4 łyżki cukru

100g płatków migdałowych
200g dżemu np. malinowego ,truskawkowego ,wiśniowego

Przygotowanie

Ciasto:
Miękka margarynę utrzeć z solą, cukrem i cukrem waniliowym na gładka masę. Dodać skórkę cytrynową. Dodawać kolejno jajka. Wymieszać mąkę tortową z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Powoli dodawać ją łyżkami do masy na przemian z mlekiem. Ciasto przelać do specjalnej formy o średnicy 24-26 cm. Uprzednio wysmarowanej tłuszczem i posypanej mąką .
Piec w temp. 175 stopni. Czas pieczenia około 45 minut.Ciasto odstawić na 15 minut . Bardzo ostrożnie wyjąć z blachy i pozwolić mu ostygnąć do końca.

Krem:
Budyń, cukier wymieszać w 200ml mleka. Zagotować resztę mleka, dodać wymieszany budyń z cukrem. Ugotować budyń, przykryć folią kuchenną i ostudzić. Miękkie masło lub margarynę utrzeć z budyniem na puszysty krem.

Płatki migdałowe uprażyć na złotobrązowy kolor

Ciasto przeciąć w poprzek na 3 części. Dolną warstwę posmarować dżemem i na nałożyć na nią ¼ przygotowanego kremu
Przykryć ją drugą warstwą ciasta i posmarować ¼ kremu. Przykryć trzecią częścią ciasta i posmarować resztą kremu. Obsypać wieniec migdałami i na dwie godziny wstawić do lodówki.
Ozdobić cukrem pudrem.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: