RSS Feed

Ciasto ucierane ze śliwkami lub innymi owocami 2

Składniki

3 szklanki mąki
5 jajek
1 kostka margaryny Palma
1 szklanka cukru
3 łyżeczki proszku do pieczenia
1 cukier waniliowy
12 łyżek mleka
1/2 kg śliwek (ja najczęściej używam truskawek bądź wiśni)

Przygotowanie

Margarynę roztopić wcześniej by wystygła. Ubić jajka dodając stopniowo cukier. Następnie wlewamy powoli zimną margarynę i dalej miksujemy do jednolitej masy. Potem dodajemy po 1 łyżce mąki mieszając drewnianą łyżką. Na końcu dodajemy ok 12 łyżek mleka dalej mieszając. Gotowe ciasto wylewamy na brytfankę, układamy śliwki. Pieczemy ok 40 -45 min w temp 160 stopni

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: